Príčina choroby: komplex faktorov
Symptómy
Na povrchu plodu sa napadnutie prejavuje tmavozelenými škvrnami. Typické symptómy možno pozorovať až pri prerezaní jablka, vo forme ostrovčekov sklovitej, priezračnej dužiny. Škvrny sa objavujú spočiatku okolo jadrovníka a neskôr aj pod šupkou a v celej dužine plodu. Tieto sklovité škvrny sú často vyplnené vodou, ktorá pri rozkrojení vyteká, dužina je tvrdšia a plody sú ťažšie. Sklovité plody sa rýchlo kazia a nehodia sa na ďalšie skladovanie.
Vznik a vývoj choroby
Podstatou tejto fyziologickej choroby je okrem vplyvu ročníka aj nevyrovnaná výživa, veľké výkyvy nočných a denných teplôt, neskorý zber plodov, pri skladovaní vo vlhkých pivniciach a skladoch a pod.. Na chorobu sú náchylné odrody Clivia, Starking, Ontario, Gloster, Coxova reneta.
Možnosti zámeny s inými chorobami
Sklovitosť by sa kvôli typickým vodnatým škvrnám v dužine nemala zamieňať za iné choroby.
Preventívna ochrana
Preventívnou ochranou je predchádzanie chorobe vyrovnanou výživou, včasným zberom, optimálnou závlahou, skladovaním pri optimálnych podmienkach. Pri výskyte sklovitosti sú náchylné odrody menej vhodné na dlhšie skladovanie a preto ich treba prednostne zužitkovať a na dlhšie skladovanie využiť iné, odolnejšie odrody, alebo plody bez symptómov.
Váš košík je prázdny.