Pôvodca choroby: Glomerella cingulata – konídiové štádium Gloeosporium fructigenum (huba)
Symptómy
Na napadnutých jablkách sa vytvárajú hnedé škvrny, ktoré sa rýchlo prehlbujú. Postupom času plody mumifikujú (scvrkávajú sa a vysychajú). Napadnuté jablká majú horkú chuť, niekedy aj v častiach, ktoré nie sú hnilobou priamo postihnuté. Pri niektorých odrodách však dužina nemusí mať horkú chuť.
Vznik a vývoj choroby
Chorobu spôsobuje huba, ktorá sa na stromoch a krátko po zbere vyskytuje iba ojedinelo, jablká postihuje viac v druhej polovici skladovania. Počas vegetácie infekciu podporuje daždivé počasie, fyziologický stres, živočíšni škodcovia, iné hubové choroby a najmä neopatrný zber a aj drobné mechanické poškodenie plodov. Najčastejšie napáda žlté odrody (Golden delicious a pod..) ešte na strome ale aj počas skladovania.
Možnosti zámeny s inými chorobami
Horká hniloba jabĺk sa môže ľahko zmýliť s moniliózou jadrovín, pri ktorej sú popísané možnosti odlíšenia oboch chorôb.
Preventívna ochrana
Jedinou preventívnou ochranou býva dobrá agrotechnika a ošetrovanie stromov počas vegetácie, opatrný zber, uskladňovanie nepoškodených plodov a pravidelná kontrola a odstraňovanie napadnutých jabĺk počas skladovania.
Je známe, že chemická ochrana proti chrastavitosti jabloní potláča aj výskyt horkej hniloby v skladoch a pivniciach. Preto v lokalitách a rokoch s pravidelným výskytom a na náchylných odrodách stojí za úvahu použiť chemickú ochranu, najmä v druhej polovici leta, kedy vznikajú infekcie plodov (zásady chemickej ochrany sú uvedené pri chrastavitosti jabloní).