Pôvodca choroby: Xanthomonas campestris pv. vesicatoria (baktéria)
Symptómy
Na listoch patogén vytvára fialovo sivé škvrny s čiernym stredom, nepravidelného tvaru a veľkosti niekoľko mm. Charakteristický je najmä úzky žltý prstenec, ktorým sú škvrny obklopené. Pri silnom napadnutí sa listy stáčajú a môžu opadávať. Na napadnutých zelených plodoch sa objavujú najskôr vodnaté, mierne vyvýšené škvrny so zeleným haló (prstenec). Neskôr škvrny zhnednú až sčernejú a mierne sa prepadnú hlbšie do pletiva. Ich povrch je drsný, chrastavitý, na plodoch sa tvoria rôzne praskliny, cez ktoré môžu prenikať pôvodcovia sekundárnych hnilôb.
Vznik a vývoj choroby
Choroba postihuje najmä rajčiak a papriku. Baktérie môžu prezimovať na rastlinných zvyškoch v pôde, dôležitým zdrojom infekcie je aj kontaminované osivo. Počas vegetácie sa baktérie šíria dažďom, vetrom a priamym dotykom rastlinných orgánov. Vznik choroby podporuje vlhko a teploty okolo 24 – 27°C. Princíp škodlivosti je obdobný ako pri bakteriálnej bodkovitosti, avšak táto choroba býva škodlivejšia ako bodkovitosť.
Možnosti zámeny s inými chorobami, ochrana
Možnosti zámeny a spôsoby ochrany sú popísané pri bakteriálnej bodkovitosti.