Príčina choroby: nedostatok železa (Fe) v pôde alebo v rastlinných pletivách
Symptómy
Príznaky sa objavujú hneď na začiatku vegetácie – žltnutím najmladších listov, spomalením rastu a prírastkov, neskôr skrúcaním, hnednutím a odumieraním chlorotických listov od okraja. Slabé prírastky a spomalený rast listov sa odráža aj na úrode, ktorá je nižšia a menej kvalitná. Na malinách a ovocných kroch dochádza až k úplnému vyblednutiu a odumretiu listov.
Vznik a vývoj choroby
Choroba sa vyskytuje najmä v nížinách – na pôdach s nevhodnými vlastnosťami, medzi ktoré patria ťažké a zamokrené pôdy (pre rastliny neprístupné formy železa), prevápnené a alkalické pôdy. Chorobou trpia najmä ovocné stromy, vinič a ovocné kry, jahody, menej listová a najmenej koreňová a cibuľová zelenina.
Možnosti zámeny s inými chorobami
Pozri popis pri nedostatku dusíka.
Preventívna ochrana
Jednou z foriem prevencie je zmena pôdnych podmienok – časté a hlboké kyprenie a prevzdušnenie, vysoké dávky organických hnojív, odvodnenie a pod. Počas vegetácie je symptómy možné zmierniť pravidelnou aplikáciou (každé 2-3 týždne) hnojív s obsahom mikroelementov a najmä s obsahom chelátov železa s pridaním kyseliny citrónovej. Postreky je potrebné vykonávať striktne s odporúčaním uvedeným na etikete obalu hnojív.